10 przykazań konsumenta żywności

I. Sprawdzić stan opakowania i produktu. Każde uszkodzenie jest niebezpieczne dla zdrowia i powoduje Twoje straty. Szczególnie niebezpieczne jest zjawisko bombażu. Dokładnie oglądać produkty zamrożone, czy nie doszło do rozmrożenia? Cechy takiego produktu to zbrylenie, nadmierne pokrycie kryształkami lodu. Szczególnie groźne w przypadku mięsa i lodów.

II. Czytać etykiety:
– skład surowcowy,
– wartość odżywczą,
– wartość kaloryczną
– termin ważności,
– wątpliwość powinny budzić produkty typu light.

III. Wybierać produkty najbliższe naturze.

IV. Unikać produktów wysokoprzetworzonych czyli wybierać najprostszą postać bez substancji dodatkowych np. konserwantów.

V. Wybierać produkty z krótkim terminem ważności (wyjątkiem są produkty suszone lub mrożone).

VI. Szczególną uwagę zwracać na produkty
reklamowane i promocyjne.

VII. Wybierać produkty o naturalnej barwie
i rzeczywistym kształcie.

VIII. Wybierać produkty minimalnie opakowane.

IX. Wybierać produkty nierozdrobnione.

X. Ograniczyć zaufanie do informacji przekazywanych
przez sprzedawców i wykorzystać swoją wiedzę i węch w celu
upewnienia się, czy produkt jest świeży.

Na podstawie wykładu oraz dzięki  uprzejmości dr. Leokadii Drobnicy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *