Chleba naszego, RAZOWEGO daj nam dzisiaj…

Michał Anioł nie spodziewał się, że weźmie udział w kampanii na rzecz pieczywa razowego 😉

Trzeba modlić się o chleb… najlepiej razowy. Potem trzeba jeszcze go sobie kupić.*
Jak to zrobić. Pewnego dnia omiń szerokim łukiem półkę z jasnym pieczywem, zignoruj puszyste, napompowane bułki, zatrzymaj się przy pieczywie razowym i wybierz coś dla siebie. W tym momencie zaczynasz startować w wyścigu o nazwie „Ratuję własne zdrowie”

Nie ma przypadku w którym pieczywo jasne byłoby lepsze od ciemnego. Chleb razowy daje ci wszystko, co może zaoferować ziarno zboża.
Do wypieku takiego chleba służy mąka razowa, otrzymana w wyniku przemiału całego ziarna, gdzie nie odrzuca się tego co najlepsze, gdzie występuje błonnik, witaminy i mikroelementy w naturalnych proporcjach. Taka mąka to np. typ 2000. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Im wyższa liczba w typie mąki tym lepiej. Podobną do mąki razowej jest mąka graham, typ 1850.
Biała mąka tortowa typ. 450, 500 lub 550 zawiera  najmniejszą ilość minerałów i można powiedzieć, że to praktycznie czyste węglowodany.

Ponadto chleb może być pieczony na drożdżach lub na zakwasie. Niektóre piekarnie stosują do wypieku zarówno drożdże jak i zakwas. Ciasto drożdżowe jak wiadomo rośnie szybko dlatego ten rodzaj pieczywa piecze większość piekarni (jest szybciej i taniej). Z zakwasem historia jest bardziej skomplikowana, gdyż najpierw trzeba go sobie wyhodować a następnie przeznaczyć kilka do kilkunastu godzin na wyrośnięcie ciasta przed upieczeniem. Po co więc bawić się z zakwasem? Otóż warto, bo:

– zakwas zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego,
– bakterie kwasu mlekowego zwiększają przyswajalność mikroelementów z mąki (fermentacja mlekowa trwająca wiele godzin powoduje rozkład kwasu  fitynowego, co umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych w ziarnach zbóż)
– w mące obecne są związki rakotwórcze (azotany, azotyny oraz toksyny pleśniowe), które zakwas skutecznie eliminuje,
– chleb na zakwasie z mąki razowej ma mniej węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny i nie jest tuczący,
– zakwas naturalnie konserwuje a pieczywo na zakwasie pozostaje długo świeże,
– chleb na zakwasie pomaga odbudować korzystną florę bakteryjną układu pokarmowego,
– pieczywo razowe dłużej utrzymuje uczucie sytości oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Warto też zwrócić uwagę kupując chleb razowy czy nie jest to aby atrapa, tzn. upieczony z jasnej mąki i zabarwiony na brązowo karmelem. Spotkałem takie przypadki. Dodam jeszcze, choć wydaje mi się to zupełnie oczywiste że jakiekolwiek polepszacze w chlebie od razu go dyskwalifikują, bez względu na to jaka mąka została użyta.

Na koniec mała refleksja. Naprawdę nie mogę pojąć, dlaczego człowiek zaczął wszystko tak skrupulatnie oczyszczać? Biały cukier, biała, mąka, biały ryż, jasny chleb, jasny makaron, itd. Czy białe jest na prawdę takie piękne???

Mirek, Kukurykuuu.pl

W artykule wykorzystano informacje z strony www.nazakwasie.pl

 * Zamiast kupować można też chleb upiec. Wtedy masz już absolutną pewność, co wkładasz do ust. Nie jestem specjalistą od pieczenia, a jedynie amatorem więc nie będę podawał przepisów. Bez trudu znajdziesz je w internecie. Warto, po tysiąckroć warto wygospodarować trochę czasu i przygotować żywność samodzielnie w domu, korzystając z surowców ze sprawdzonego źródła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *