Co je świat?

Obecnie jesteśmy świadkami największych zmian w sposobie odżywiania człowieka jakie miały miejsce w całej naszej historii. Zmiany jakie nastąpiły przez ostatnie 50 lat są większe niż przez poprzednie 10 tysięcy. Globalizacja, masowa turystyka, korpropracyjne biznesy z branży spożywczej, zmieniły oblicze półek w sklepach. W Polsce dodatkowo przeżyliśmy upadek komunizmu i puste półki zapełniły się ogromną ilością atrakcyjnych dla oka towarów.

Kilka lat temu, genialny fotograf – Peter Menzel, podróżował przez świat fotografując 30 rodzin z 24 krajów. Ideą tych fotografii było uwiecznienie na zdjęciu całej rodziny wraz z żywnością spożywaną przez nią w ciągu tygodnia. Niestety Peter Menzel nie zgodził się abym opublikował jego zdjęcia na kukurykuuu.pl. Dyskusja mailowa trwała kilka dni. Ostatecznie okazało się, że nie spełniłem pewnych wymogów formalnych. Poza tym, nie byłem w stanie mu za to zapłacić…

Skorzystajmy zatem z tego że Time prezentuje zdjęcia o których ja tylko mogę pomarzyć. Poniżej link prowadzący do prezentacji.To niezwykle interesujące zobaczyć i porównać co jedzą ludzie w różnych krajach i kulturach. Przyglądnij się zdjęciom i porównaj rodzaje żywności, liczbę członków rodzin, wyrazy twarzy ludzi. Pod każdym zdjęciem podany jest kraj oraz kwota przeznaczona na żywność w ciągu tygodnia, przeliczona na USD. Jest także zdjęcie z Polski 😉 Po oglądnięciu wnioski nasuną się same…

Podobało się? Więcej zdjęć na stronie www autora – projekt „Hungry Planet”.
I jakie wnioski pojawiły się w Twojej głowie na temt konsumpcjonizmu, głodu, kultury i jedzenia?
Nie byłbym sobą gdybym nie skomentował tych zdjęć. Otóż im bardziej kraj „cywilizowany” tym więcej wysoko przetworzonego jedzenia. Im biedniejszy tym żywność bardziej naturalna i ludzie wydają się być szczęśliwsi. No może z wyjątkiem Czadu, gdyż $1,23 tygodniowo na jedzenie to racja głodowa i wegetacja – ale jakoś żyją… A współczesny człowiek w kraju „cywilizowanym”? Otóż, w epoce mrożonek, mikrofalówek i fast foodów zdążyliśmy zapomnieć o tym, że jedzenie wymaga czasu. Jest on potrzebny, by wybrać pokarmy, przygotować je i spożyć. Niestety najczęściej próbujemy zaoszczędzić tam gdzie nie powinniśmy…

Kukurykuuu.pl

Temat podpatrzony na wykładzie dr Grażyny Gajdek, UR

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *