Parszywa dwunastka

Będzie trochę inaczej niż w filmie Roberta Aldricha o tym samym tytule („Dirty Dozen”). Ta dwunastka nie popisze się brawurową akcją. Akcję musisz podjąć TY.

Dosyć zagadek i do rzeczy. Są takie owoce i warzywa które aby urosły w warunkach upraw przemysłowych potrzebują szczególnej ochrony zabiegami chemicznymi. Siłą rzeczy pozostałości pestycydów, fungicydów i innych środków chemicznych są w nich szczególnie wysokie. O nawozach sztucznych nie wspomnę… Bywa też tak, że z natury jedne gatunki kumulują więcej chemii niż inne. Spotkasz je w każdym niemal sklepie i kupujesz zapewne bardzo często.

Każdego roku organizacja EWG (Enviromental Working Group) prezentuje listę „najbrudniejszych” a także „najczystszych” owoców i warzyw.

Przesłanie jest następujące: Jedz świeże owoce i warzywa! Zysk dla zdrowia przewyższa potencjalne zagrożenie spowodowane pestycydami. Jedzenie owoców i warzyw z upraw przemysłowych jest dużo lepsze niż nie jedzenie ich wcale.
Używaj jednakże tej listy aby ograniczyć spożywanie toksyn. To, co tylko możliwe z listy czerwonej, kupuj z upraw ekologicznych. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że to nie jest takie proste. Nie mniej jednak gra jest warta zachodu, a stawką jest Twoje zdrowie i życie. 

Brudna 12-tka Czysta 15-tka
1 Jabłka 1 Cebula
2 Seler 2 Kukurydza
3 Papryka słodka 3 Ananasy
4 Brzoskwinie 4 Awokado
5 Truskawki 5 Kapusta
6 Nektarynki 6 Słodki groszek
7 Winogrona 7 Szparagi
8 Szpinak 8 Mango
9 Sałata 9 Bakłażan
10 Ogórki 10 Kiwi
11 Czarna jagoda 11 Melon
12 Ziemniaki 12 Słodkie ziemniaki
plus 13 Grejpfruty
* Zielona fasola 14 Arbuzy
* Jarmuż 15 Grzyby
* mogą zawierać szkodliwe środki owadobójcze

Źródło na temat powyższych znajdziesz tutaj -> http://www.ewg.org/foodnews/summary/

Jest także dostępna pełna lista 45 owoców i warzyw zaszeregowanych pod kontem pozostałości pestycydów -> http://www.ewg.org/foodnews/list/

Kukurykuuu.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *