Będzie trochę inaczej niż w filmie Roberta Aldricha o tym samym tytule („Dirty Dozen”). Ta dwunastka nie popisze się brawurową akcją. Akcję musisz podjąć TY.
Dosyć zagadek i do rzeczy. Są takie owoce i warzywa które aby urosły w warunkach upraw przemysłowych potrzebują szczególnej ochrony zabiegami chemicznymi. Siłą rzeczy pozostałości pestycydów, fungicydów i innych środków chemicznych są w nich szczególnie wysokie. O nawozach sztucznych nie wspomnę… Bywa też tak, że z natury jedne gatunki kumulują więcej chemii niż inne. Spotkasz je w każdym niemal sklepie i kupujesz zapewne bardzo często.
Każdego roku organizacja EWG (Enviromental Working Group) prezentuje listę „najbrudniejszych” a także „najczystszych” owoców i warzyw.
Przesłanie jest następujące: Jedz świeże owoce i warzywa! Zysk dla zdrowia przewyższa potencjalne zagrożenie spowodowane pestycydami. Jedzenie owoców i warzyw z upraw przemysłowych jest dużo lepsze niż nie jedzenie ich wcale.
Używaj jednakże tej listy aby ograniczyć spożywanie toksyn. To, co tylko możliwe z listy czerwonej, kupuj z upraw ekologicznych. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że to nie jest takie proste. Nie mniej jednak gra jest warta zachodu, a stawką jest Twoje zdrowie i życie.
Brudna 12-tka | Czysta 15-tka | ||
1 | Jabłka | 1 | Cebula |
2 | Seler | 2 | Kukurydza |
3 | Papryka słodka | 3 | Ananasy |
4 | Brzoskwinie | 4 | Awokado |
5 | Truskawki | 5 | Kapusta |
6 | Nektarynki | 6 | Słodki groszek |
7 | Winogrona | 7 | Szparagi |
8 | Szpinak | 8 | Mango |
9 | Sałata | 9 | Bakłażan |
10 | Ogórki | 10 | Kiwi |
11 | Czarna jagoda | 11 | Melon |
12 | Ziemniaki | 12 | Słodkie ziemniaki |
plus | 13 | Grejpfruty | |
* | Zielona fasola | 14 | Arbuzy |
* | Jarmuż | 15 | Grzyby |
* | mogą zawierać szkodliwe środki owadobójcze |
Źródło na temat powyższych znajdziesz tutaj -> http://www.ewg.org/foodnews/summary/
Jest także dostępna pełna lista 45 owoców i warzyw zaszeregowanych pod kontem pozostałości pestycydów -> http://www.ewg.org/foodnews/list/
Kukurykuuu.pl