Zamiast sztucznych multiwitamin i mikroelementów
Kiedyś opowiadałem pewnej pani doktor, że odporność u dzieci buduję przy pomocy pyłku pszczelego, echinaceii, naturalnej witaminy C. Pani doktor skomentowała to nieco lekceważąco: „A to taka, ludowa medycyna…” A jaka ma być? Ja się pytam. Ręce opadają. Nie można się jednak dziwić, gdyż współcześni lekarze nie wiedzą chyba zbyt wiele o dietetyce, zielarstwie i naturalnym leczeniu. A szkoda, bo składając przysięgę Hipokratesa, zapomnieli chyba, co głosił: „Niechaj jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo będzie jedzeniem”.
Zostawmy jednak lekarzy szczególnie tych niereformowalnych, którzy leczą skutki a nie przyczyny i weźmy sprawy w swoje ręce. Przy pomocy pyłku pszczelego można bardzo skutecznie przygotować się na ciężki zimowy sezon. Rezultaty takiej kuracji pyłkowej są naprawdę imponujące. Żaden kompleks witamin i mikroelementów nie dokona tego samego (jeśli w ogóle czegoś dokona…). Co sprawia że pyłek ma taką moc? Co w nim siedzi? Na co jeszcze pomaga? Jak wygląda kuracja pyłkowa? O tym wszystkim po kolei.
Pyłek pszczeli, to zasadzie pyłek kwiatowy trochę jednakże przetworzony przez pszczoły.
Skąd to się właściwie bierze? Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek – obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży nazywamy właśnie pyłkiem pszczelim. Znoszony do ula pyłek przeznaczony jest na bieżące potrzeby pokarmowe, oraz tworzone są zapasy na okres braku pyłku w przyrodzie. Świeży pyłek składany jest do komórek, ubijany, pokrywany miodem. Następuje proces fermentacji (zbliżony do fermentacji kiszonej kapusty). Zakonserwowany pyłek to pierzga.
Skład
Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku pszczelego
- Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
- wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
- reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
- wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
- działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
- Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
- pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
- ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,
- wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),
- pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.
- Antydepresyjne,uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
- zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
- wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
- wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
- zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,
- Antyalergiczne.Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
- stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
- Przeciwmiażdżycowe.Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
- pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
- wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
- wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
- Antybiotyczne.Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
- jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
- w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
- Regulujące trawienie.Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
- wspomaga leczenie silnych zaparć.
- przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
- Lecznicze schorzeń prostaty.Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.Wspomagające leczenie cukrzycy.Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
- w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
- w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.
- Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
- Przeciwzapalne.Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.
- Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.
Stosowanie pyłku pszczelego
Dawki dzienne:
- dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
- dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
- dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku. Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.
Kuracje pyłkowe
- Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną.
- jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary,
- wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.
Przepisy z pyłkiem
- Do ½ szklanki letniej wody, mleka wsypać łyżkię obnóży pyłkowych i pozostawić na kilka godzin. Następnie lekko podgrzać, dosłodzić miodem do smaku. Spożywać na czczo rano i wieczorem. Zalecana długość kuracji 1-2 miesiące.
- Pyłek sproszkowany. Sproszkować pyłek w młynku do kawy. Zażywać z dodatkiem napojów.
- Krem pyłkowy. Wymieszać 20% pyłku z 80% miodu. Zamiast miodu może być użyty serek, dżem.
- Pasta pyłkowa. Wymieszać 500 gram pyłku z 500 gramami miodu, przekręcić kilka razy przez maszynkę do mięsa.
- Pyłek przy alergii. Do 100 gram pyłku dodać 900 gram miodu, wymieszać. Trzytygodniową kurację rozpocząć na 3-4 tygodnie przed przewidywanym atakiem kataru siennego, astmy. Zacząć od małych dawek pyłku, codziennie zwiększanych do 11 dnia, następnie dawki stopniowo zmniejszamy.
- Deser pyłkowy. Do ¾l śmietanki lub mleka dodać łyżkę pyłku kwiatowego. Odczekać kilka godzin, dodać 2 łyżki miodu, 2 łyżki rozdrobnionych orzechów, wiórków kokosowych lub migdałów, następnie zmiksować.
Na koniec ważna uwaga. Niektóre osoby mogą być uczulone na pyłek kwiatowy i należy się poważnie zastanowić nad jego stosowaniem.
Większość informacji „książkowych” do tego artykułu zaczerpnąłem ze strony: http://www.pasieka.rostkowski.info/pylek.html
Mirek, Kukurykuuu.pl