Słodkie i gazowane – totalna destrukcja organizmu

Pamiętaj że „jesteś tym co zjesz, jesteś tym co wypijesz”.

Jest to stare powiedzenie, którego ludzie bardzo często nie traktują poważnie. Ale czy człowiek, który wypije colę z 2L butelki nie staje się przypadkiem podobny do tej 2L butelki? Cóż, możesz się ze mną nie zgodzić, ale uważam, że podobieństwo jest wręcz uderzające.

 Ktoś z Nutrition Research Center, napisał genialny artykuł na temat reakcji organizmu na produkt typu cola. Proponuję przeczytać go w oryginale lub skorzystać z tłumaczenia GW.

Cola to tylko przykład. Wszystkie słodzone napoje po prostu nie nadają się do picia. Najlepsza do picia jest po prostu czysta woda.  Trywialne? Tak, ale prawdziwe.
A wracając do słodkich i gazowanych, czy wiesz jak się to robi? To też proste. Jak uzyskać słodycz? – najlepsze będzie słodzik – tani i skuteczny, może być nawet 200 razy słodszy od sacharozy, czyli białego cukru. Przydałoby się, aby napój dobrze wyglądał, należy go więc czymś  zabarwić – najtańsze będą sztuczne barwniki, chociaż zdarzają się wyjątki. Napój nie może być mdły, bo nie będzie „dobrze wchodził”, nie ma problemu – pomoże w tym regulator kwasowości oraz dwutlenek węgla. Jeśli  nie jest utrwalony termicznie (a z reguły nie jest), to musi być zakonserwowany w inny sposób. Najłatwiej użyć konserwantu chemicznego. 
Może dwa przykłady:

Dwutlenek węgla – drażni śluzówkę żołądka, poza tym uważany jest za nieszkodliwy.

Kwas cytrynowy – teoretycznie nieszkodliwy, występuje w owocach, w komórkach człowieka, niestety ten powszechnie używany, jako dodatek do żywności nie jest naturalny, ale otrzymywany syntetycznie, co nie jest obojętne dla organizmu

Chinina – kiedyś lek przeciw malarii, tutaj dodatek smakowy (smak gorzki). Niektóre źródła podają iż mogą wystąpić działania niepożądane. Zaliczyć do nich można takie objawy neurotoksyczne jak zaburzenia słuchu i wzroku (czasem nieodwracalne).

E950 Acesulfam K, zaliczany jest podobno do substancji nieszkodliwych. Jednakże nie należy nadużywać tego środka, gdyż nadmierne stosowanie go może doprowadzić do białaczki, chorób układu nerwowego, raka płuc, raka piersi.
E951 Aspartam – najlepiej przebadany i najbardziej kontrowersyjny słodzik, związek będący pochodną białka, oddziałuje na układ nerwowy. Podczas jego rozkładu w organizmie powstaje metanol
E952 Kwas cyklaminowy oraz jego sole: sodowa i wapniowa – oddziałuje na układ nerwowy
E954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa – związek aromatyczny, siarkowy, bioaktywny. Uważany przez wiele lat za związek szkodliwy, rakotwórczy. Obecnie wraca do łask, gdyż zdementowano pierwotne wyniki badań…

Wszystkie cztery powyższe związki to substancje słodzące. Temat słodzików jest  kontrowersyjny, a przy tym bardzo, ale to bardzo obszerny. Nie trzeba wnikliwego obserwatora aby stwierdzić ogromy lobbing producentów tego typu dodatków.

E211 Benzoesan Sodu – konserwant – oddziałuje na śluzówkę żołądka. W organizmie może przekształcić się w rakotwórczy benzen. Zostało to stwierdzone ponad wszelką wątpliowość.

Do powyższych faktów należałoby zacytować stwierdzenie Paracelsusa „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”. Jedna butelka oranżady raczej nie zabije. Bądź jednak świadomy, że powyższe związki używane są powszechnie w żywności wysoko przetworzonej, nie tylko w napojach.

Jak unikać? Czytać etykiety i nie kupować tego gdzie występują – proste,  wymaga dużej wytrwałości, ale się opłaci. Zdrowie trudno jest przeliczyć na pieniądze, ale wizyty lekarskie oraz te w aptece kosztują i nawet całkiem sporo.

Mirek, Kukurykuuu.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *